Canada på tvers (2): Nedkjølt og angrepet

Havisen i Alaska ligger bak ham, og Lars Monsen tar seg nå frem gjennom de dype skogene i Nordvest-territoriet. Men kulden er fremdeles intens, og det er mye vilt.

550 kilometer er tilbakelagt, og endeløse, hvite isflater er byttet ut med mer kupert skogsterreng. Her finnes småvilt, fugler og fisk, men også store elger («moose»), og ikke minst ulv.

Canadisk lov tillater jakt på ulv, og Lars møter en av verdens mest erfarne ulvejegere. Roger Catling har skutt mer enn 3000 ulver, og han vet det som er verdt å vite om rovdyrene.

Aggressiv elg

Selv om ulv og bjørn selvsagt utgjør de største truslene fra dyr, skal man heller ikke kimse av den kanadiske elgen. Med en høyde på opptil 3 meter og et velvoksent gevir med skarpe tagger, bør man være på vakt. Når en spesielt aggressiv og nærgående representant for arten fatter interesse for Lars sine hunder, får han hendene fulle.

Men det er ikke den eneste utfordringen. Den ekstreme kulden gjør at han konstant må være påpasselig med å ha på nok klær og holde seg tørr. Nedkjøling kan påvirke dømmekraften, noe som ville være ekstremt farlig under slike forhold. Og det er akkurat det som skjer…

Om serien

Canada fra kyst til kyst er omtrent 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk.

Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra nordøst-Alaska til Labrador-kysten. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbragt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Canada på tvers er hans hittil største utfordring.

Om produksjonen

Produsent: Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) Produksjoner (2005)

Programleder: Lars Monsen

Regi: Fridtjof Kjæreng

Prosjektsjef NRK: Ivar Ragne Jenssen

Pressekontakt NRK: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Sending: NRK1 torsdag 13. januar kl 19.55