Canada på tvers (3): Hudson Bay eller døden

Lars står foran en av turens aller tøffeste etapper. Han skal ta seg frem gjennom 1500 kilometer i verdens mest øde villmark. Kun ulvene holder ham med selskap.

Målet for etappen er Hudson Bay, det enorme innlandshavet med forbindelse til Atlanterhavet og Polhavet. Området rundt Hudson Bay er forholdsvis sparsomt befolket, og for å komme til en av de få bosetningene må Lars ta seg frem en distanse som tilsvarer Oslo-Tromsø, og det i et ekstremt utfordrende terreng. Kort fortalt: Det er Hudson Bay eller døden.

Ulvene kommer

I forrige episode møtte Lars Roger Catling, en av verdens mest erfarne ulvejegere. Rogers tips kommer godt med når ulver begynner å bli nærgående. Felling av ulv er tillatt i Canada, men samtidig vil Lars i det lengste unngå å ty til våpen. Dessuten er det spennende med nærkontakt med de ville dyrene. Men så forsvinner to av hundene…

Om serien

Canada fra kyst til kyst er omtrent 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk. 

Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra nordøst-Alaska til Labrador-kysten. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbrakt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Canada på tvers er hans hittil største utfordring.

Om produksjonen

Produsent: Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) Produksjoner (2005)

Programleder: Lars Monsen

Regi: Fridtjof Kjæreng

Prosjektsjef NRK: Ivar Ragne Jenssen

Pressekontakt NRK: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Sending: NRK1 torsdag 20. januar kl 19.55