Canada på tvers (4): Blant isbjørnjegere

Lars er kommet frem til en inuittlandsby ved Hudson Bay. Et isbjørntrekk går like i nærheten, og Lars opplever hvordan det er å bli angrepet av de enorme og livsfarlige rovdyrene.

Arviat er en liten inuittlandsby som ligger på vestkysten av Hudson Bay. Det bor snaue 2000 mennesker her, og området er rikt på dyreliv. Særlig fuglelivet er imponerende, men det finnes også mye fisk og småhvilt. Av og til kan man se små hvaler i sjøen. Hvalene står på menyen til isbjørn.

800 kilo muskler

Isbjørnen er et av verdens største rovdyr, og man må absolutt ikke la seg lure av dens klumpete kropp og godslige utseende. Med en vekt på inntil 800 kilo og en høyde på opptil 3 meter er et slag fra de enorme labbene nok til å drepe et menneske.

Selv for en dreven villmarksmann som Lars Monsen er det uvanlig å komme nært innpå disse skapningene. I denne episoden blir det atskillig nærmere enn han setter pris på.

Om serien

Canada fra kyst til kyst er omtrent 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk.

Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra nordøst-Alaska til Labrador-kysten. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbrakt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Canada på tvers er hans hittil største utfordring.

Trailer

Om produksjonen

Produsent: Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) Produksjoner (2005)

Programleder: Lars Monsen

Regi: Fridtjof Kjæreng

Prosjektsjef NRK: Ivar Ragne Jenssen

Pressekontakt NRK: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Sending: NRK1 torsdag 27. januar kl 19.55