Canada på tvers (5): 2000 kilometer på havisen

Hudson Bay er enorm, og Lars må tilbakelegge nærmere 2000 kilometer på isen. Imidlertid skaper mildvær problemer for fremdriften.

Hudson Bay er et innlandshav som store deler av året er islagt. Sjelden når temperaturen over null grader, selv om enkelte partier kan nå åtte-ni grader om sommeren. Lars skal ta seg frem nesten 200 mil på isen, men fremdriften hindres av forholdsvis mildt vårvær. De enorme avstandene byr også på en utfordring.

Fødsel

Midt under ekspedisjonen blir en valp født i isødet. Dette er ikke verdens mest gjestmilde natur, og den går en tøff og usikker fremtid i møte. Mange av Lars’ hunder begynner for alvor å merke strabasene. Fremdeles er det mange kilometer igjen.

Om serien

Canada fra kyst til kyst er omtrent 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk.

Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra nordøst-Alaska til Labrador-kysten. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbrakt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Canada på tvers er hans hittil største utfordring.

I denne serien følger vi eventyreren gjennom seks programmer.

Trailer

Om produksjonen

Produsent: Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) Produksjoner (2005)

Programleder: Lars Monsen

Regi: Fridtjof Kjæreng

Prosjektsjef NRK: Ivar Ragne Jenssen

Pressekontakt NRK: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Sending: NRK1 torsdag 3. februar kl 19.55