Fra Karasjok til Norkapp – Finnmarksvidda

På tur med Lars Monsen (5)

NRK1 søndag 3. april 2005 kl. 20.45

Lars Monsen starter turen i Finnmark fra Karasjok, samenes hovedstad, i hjertet av Sameland. Lars, hunden Kayaque og regissør Frdtjof Kjæreng skal gå den 35 mil lange turen til Norkapp.

Turen går gjennom den sentrale delen av Finnmarksvidda til Stabbursdalen Nasjonalpark og videre nordover mot Magerøya med avstikkere ned til kysten undeveis. Formålet er å møte samer og nordmenn som bor og livnærer seg på vidda og utover Porsangerhalvøya.

I første program legger Lars Monsen avgårde fra Karasjok i drittvær. På Ravnastua, en av hyttene langs den gamle postruta over Finnamarksvidda, møter han Oskar Eriksen som er 2. generasjons oppsitter på stua. Oskar forteller at det er mest kvinner som kommer på besøk og at han må stå for all undeholdningen selv.

Lars setter turen videre nordover mot Stabbusdalen nasjonalpark. Her er det ei fantastisk fiskeelv og verdens nordligste furuskog. Fisken lar seg ikke be to ganger før den biter på kroken til Lars.

Han følger elva ned til Stabbursnes. Der bor sjøsamen Sigvald Persen som drev med kløvhester. Å bruke hester på vidda er blitt forbudt i nasjonalparken noe som har gjort livet vanskelig fro Sigvald. I tillegg har selene invadert fjorden. Sigvald tar Lars med ned til stranda og de sniker seg innpå de mange selene i elvemunningen.

Produksjonsfakta

Produsent: samproduksjon mellom f(x) produksjoner og NRK Underholdningsavdelingen 2005
Regissør: Fridtjof Kjæreng
Foto: Fridtjof Kjæreng
Klipp: Jo Eldøen, Trygve Hagen, Charlotte Kahn og Thomas Østbye
Lengde: 6 episoder a 29 m.