Hussains kjøttbutikk

Hele vinteren har Hussain ventet på ferske lam. Den lille kjøttbutikken hans går dårlig. Ingen vil ha frosset kjøtt, bare ferske dyr. Endelig ringer telefonen og Hussain kan dra til slakteriet for å slakte, på tradisjonell muslimsk måte, halal.

Når Hussain kommer tilbake til butikken med bilen full av ferske lam, erkjenner han at nabolaget hans er «forandret». Marokkanere og tyrkere har flyttet inn og de vil bare ha guttelam! 

Hussain har mest jentelam i bilen og han prøver med alle midler å overbevise kundene om at i Norge er det likestilling og at guttekjøtt er like mye verdt som jentekjøtt!

Hussain har mest jentelam i bilen og han prøver med alle midler å overbervise kundene om at i Norge er det likestilling og at guttekjøtt er like mye verdt som jentekjøtt!

Hussains gode humør gjør han til en god selger, og filmen gir et unikt innblikk i livet i en innvandrerbutikk på østkanten på Grünerløkka i Oslo.

56 år gamle Hussain kom til Norge i 1972 som en av de første fremmedarbeiderne fra Pakistan. I dag er det ca 23.000 pakistanere i Norge. Mange av dem driver småbutikker og restauranter i Oslo. Men å drive småbutikk er lite lønnsomt. Supermakeder som tilhører de store kjedene etablerer seg i bydelene. De gjør storinnkjøp sammen og kan derfor selge billigere varer enn det Hussain kan gjøre. 

Dette har Hussains tre sønner innsett. Derfor har de ikke lyst til å drive kjøttbutikken videre etter faren. Istedenfor tar de høyere utdanning for å bli sivilingeniør, siviløkonom og lege. Dette illustrerer dilemmaet mange pakistanske familier opplever. Andre-generasjons innvandrere blir påvirket av mulighetene i Norge og vil ikke overta de tradisjonelle familiebedriftene.

Festivaler

Grüner Village prisen

Fridtjof Kjæreng ble tildelt Grünerløkkas kultur pris «Grüner Village prisen 2000» for sitt sosiale engasjement i dokumentarfilmer generelt og «Hussains kjøttbutikk» spesielt.

Om produksjonen

Produsent: f(x) produksjoner 2000
Regissør: Fridtjof Kjæreng
Foto:
Fridtjof Kjæreng
Medv.:
Hussain Ghulam
Klipp:
Kjetil Solhøi
Lengde:
42 og 52 m. (norsk og engelsk tekst)
Finansiering:
Det Norske Filminstitutt v/Eva Færevaag og Nordnorsk Filmsenter as v/Paul-Anders Simma
Første gang sendt:
NRK1 «Fakta på lørdag», lørdag 29. januar 2000 kl 2215