Snøballkrigen – om serien

VARDØ GÅR TIL KAMP FOR Å OVERLEVE

Ny storsatsing på dokumentar i NRK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inneblåst i Barentshavet i Øst-Finnmark ligger Vardø. Den vesle byen ligger «så langt bort» man kan komme i Norge.
Fridtjof Kjæreng, regissøren som gjorde TV-kjendis av Lars Monsen, og selskapet hans, f(x) produksjoner, står bak serien.

Vardø ligger i ytterst i Varangerfjorden, i et område som har hatt nedgang i befolkningen så lenge folk kan huske. Byen har mistet halvparten av befolkningen siden 70-tallet, fra ca. 5000 innbyggere dengang til ca. 2000 i dag. I 2008 hadde Vardø størst arbeidsledighet i Norge. Arbeidsledigheten er gått litt ned, men byen sliter fortsatt med mangel på arbeidsplasser og mange har mistet troen på fremtiden. De fleste unge reiser sørover. Dette er noe Vardø har til felles med mange småsteder rundt om i landet. Folk flytter fra utkanten til sentrale strøk.

Vardø har ennå ikke merket noe til olje- og gassvirksomheten i Barentshavet. Mange tror heller ikke at olje-fremtiden kommer til byen, selv om politikerne i sine lovtaler sier at det skal satses i nordområdene.

I Vardø har regissør Fridtjof Kjæreng levd sammen med 4 miljøer i et halvt år og filmet, bokstavelig talt, natt og dag. Hensikten var å finne ut hvorfor folk ønsker å bo i den eneste byen på fastlandet som ligger i arktisk klimasone. Gjennom gleder og sorger får TV-seerne oppleve hvilke fordeler og ulemper det er å leve på et forblåst sted i mørketidens Norge.

Et av miljøene som følges i Snøballkrigen er komitéen som hver vår arrangerer en snøballkrigfestival med nesten 2000 besøkende. En slags vårløsning i Vardø.
Snøballkrig heter Yukigassen og er en kampsport de har hentet fra Japan. På Hokkaido, den nordligste av de store øyene i Japan, er det en egen serie med 10.000 aktive spillere som spiller Yukigassen. Kampene foregår på en bane med borger samt et flagg, som motstanderne skal ta, uten å bli skutt. Yukigassen minner på mange måter om et moderne samurai-slag. I TV-serien blir vi med president Anita Brækkan Remme og komitéen til Japan for å lære om hvordan japanerne lager snøballkrig.

Andre miljøer som følges er rørleggerbedriften til Thor Valter Endresen. Her jobber han sammen med tre sønner og Aina i butikken. Thor Valter står på som best han kan for å holde hjulene i gang. Men bedriften er på randen av konkurs. Derfor driver han også et begravelsesbyrå på si. Han er også er leder for “Yeti” et av de beste snøballkrig-lagene i Vardø der også sønnene hans og Aina spiller.

Kokkelærlingen, Kjetil Sund, har blitt småbarnsfar i en alder av 17 år sammen med barndomskjæresten, Mariann Johnsen. Han ønsker fortsatt å leve ut ungdomstiden. Derfor må besteforeldrene på begge sider trå til som barnevakt.

Dani Didriksen mistet jobben dengang rørleggerbedriften måtte nedbemanne. Han er fortsatt arbeidsledig og bruker tiden på festing og jenter, til morens store fortvilelse.

Felles for alle som er med i serien er at de er med i snøballkrig.

Regissør Fridtjof Kjæreng har tidligere hatt stor suksess med dokumentarfilmer på TV. Mange husker fortsatt filmene fra ”Hussains Kjøttbutikk” . Den siste av filmene fra Hussain- familien, ”Kong Hussain av Pakistan- Dronning Asia av Norge”, som ble vist i NRK, vant Prix Europa i Berlin for beste TV dokumentar i 2005. Våren 2010 hadde Kjæreng stor suksess med filmen «Snøhulemannen» på kino.

SNØBALLKRIGEN – EPISODER OG TRAILERE